X
تبلیغات
فضیلت تلاوت سوره های قرآن کریم

فضیلت تلاوت سوره های قرآن کریم
قالب وبلاگ
لینک دوستان
لینک های مفید


يا ايها الذين آمنوا كتب عليكم الصيام كما كتب على الذين من قبلكم لعلكم تتقون.(183) اياما معدودات فمن كان منكم مريضا او على سفر فعدة من ايام اخر و على الذين يطيقونه فدية طعام مسكين فمن تطوع خيرا فهو خير له و ان تصوموا خير لكم ان كنتم تعلمون.(184) شهر رمضان الذى انزل فيه القرآن هدى للناس و بينات من الهدى و الفرقان فمن شهد منكم الشهر فليصمه و من كان مريضا او على سفر فعدة من ايام اخر يريد الله بكم اليسر و لا يريد بكم العسر و لتكملوا العدة و لتكبروا الله على ما هديكم و لعلكم تشكرون.(185) (سوره بقره، آيات 185-183 )


اى كسانى كه ايمان آورده ‏ايد روزه بر شما واجب شده همانطور كه بر اقوام قبل از شما واجب شده بود شايد با تقوا شويد(183).

و اين روزهائى چند است پس هر كس از شما مريض و يا مسافر باشد بايد ايامى ديگر بجاى آن بگيريد و اما كسانى كه به هيچ وجه نمى‏توانند روزه بگيرند عوض روزه براى هر روز يك مسكين طعام دهند و اگر كسى عمل خيرى را داوطلبانه انجام دهد برايش بهتر است و اينكه روزه بگيريد برايتان خير است اگر بناى عمل كردن داريد(184).

و آن ايام كوتاه ماه رمضان است كه قرآن در آن نازل شده تا هدايت مردم و بياناتى از هدايت و جدا سازنده حق از باطل باشد پس هر كس اين ماه را درك كرد بايد روزه‏اش بگيرد و هر كس مريض و يا مسافر باشد بجاى آن چند روزى از ماههاى ديگر بگيرد خدا براى شما آسانى و سهولت را خواسته و دشوارى نخواسته و منظور اينست كه عده سى روزه ماه را تكميل كرده باشيد و خدا را در برابر اينكه هدايتتان كرد تكبير گفته و شايد شكرگزارى كرده باشيد(185).

مطالب مرتبط با ماه مبارک  رمضان

ادعيه روزها  -  احكام روزه  -  فوايد روزه  -  شب هاي قدر  -  سفره افطاري  -   برنامه ي غذايي يک هفتهآداب غذا خور دن  

 نقش روزه در مبارزه با چاقي  توصيه هاي سلامتي   -  تأثير تغذيه بر اخلاق

[ دوشنبه بیست و ششم شهریور 1386 ] [ 9:33 PM ] [ علی اکبر ملکی 09153715735 ] [ ]

تأثير تغذيه بر اخلاق


در روايات متعددى مى خوانيم : يكى از شرايط استجابت دعا پرهيز از غذاى حرام است؛ از جمله، در حديثى آمده است كه شخصى نزد پيامبر صلى الله عليه و آله آمد و عرض كرد: «احب ان يستجاب دعائى؛ دوست دارم دعاى من مستجاب شود!» پيامبر صلى الله عليه و آله فرمود: «طهر ماكلك ولاتدخل بطنك الحرام ، غذاى خود را پاك كن و از غذاى حرام پرهيز نما!»

همين معنى از همان بزرگوار با تعبير ديگرى آمده است، مى فرمايد: «من احب ان يستجاب دعائه فليطيب مطعمه و مكسبه; كسى كه دوست دارد دعايش مستجاب شود، طعام و كسب خود را از حرام پاك كند!»

با توجه به اين كه در حديثى از امام صادق عليه السلام مى خوانيم: «ان الله لايستجيب دعاء بظهر قلب قاس; خداوند دعايى را كه از قلب قساوتمند برخيزد مستجاب نمى كند!» مى توان نتيجه گرفت كه غذاى ناپاك و حرام، قلب را تاريك و قساوتمند مى كند; و به همين دليل، دعاى حرام خواران مستجاب نمى شود و از اينجا به رابطه نزديكى كه در ميان ناپاكى درون و تغذيه حرام وجود دارد، مى توان پى برد.

در حديث معروف امام حسين عليه السلام در روز عاشورا آمده است كه بعد از ايراد آن سخنان داغ و پر محتوا و گيرا در برابر لشكر لجوج و قساوتمند كوفه، هنگامى كه ملاحظه كرد آنها حاضر به سكوت و گوش دادن به سخنانش نيستند، فرمود: (آرى! شما حاضر به شنيدن سخن حق نيستيد زيرا ملئت بطونكم من الحرام فطبع الله على قلوبكم; شكمهاى شما از غذاهاى حرام پر شده است، در نتيجه خداوند بر دلهاى شما مهر زده است (و هرگز حقايق را درك نمى كنيد!)»

2- در روايات ديگرى آمده است; كه رابطه اى در ميان خوردن غذاى حرام و عدم قبول نماز و روزه و عبادات، وجود دارد; از جمله، در حديثى از پيامبراكرم صلى الله عليه و آله مى خوانيم: «من اكل لقمة حرام لن تقبل له صلوة اربعين ليلة، و لم تستجب له دعوة اربعين صباحا و كل لحم ينبته الحرام فالنار اولى به و ان اللقمة الواحدة تنبت اللحم; هركسى لقمه اى از غذاى حرام بخورد تا چهل شب نماز او قبول نمى شود،و تا چهل روز دعاى او مستجاب نمى گردد; و هر گوشتى كه از حرام برويد، آتش دوزخ براى آن سزاوارتر است; و حتى يك لقمه نيز باعث روييدن گوشت مى شود!»

بديهى است براى قبولى نماز، شرايط زيادى لازم است، از جمله حضور قلب و پاكى دل، اما غذاى حرام پاكى قلب و صفاى دل را از انسان مى گيرد.

3- در روايات متعدد ديگرى از پيامبراكرم صلى الله عليه و آله و امامان معصوم عليهم السلام آمده است كه: «من ترك اللحم اربعين صباحا ساء خلقه; كسى كه چهل روز گوشت را ترك كند، اخلاق او بد مى شود

از اين احاديث بخوبى استفاده مى شود كه در گوشت ماده اى است كه اگر براى مدت طولانى از بدن انسان قطع شود،در روحيات و اخلاق او اثر مى گذارد،و كج خلقى و بد اخلاقى به بار مى آورد.

البته استفاده زياد از گوشت حيوانات نيز در بعضى از روايات مزموم شمرده شده، ولى از ترك آن براى مدت طولانى نيز در بسيارى از روايات نهى شده است.

4- در روايات زيادى كه در كتاب «اطعمه و اشربه » آمده است، رابطه اى ميان بسيارى از غذاها و اخلاق خوب و بد، بيان گرديده به عنوان نمونه:

در حديثى از رسول خدا صلى الله عليه و آله مى خوانيم: «عليكم بالزيت فانه يكشف المرة .... و يحسن الخلق; بر شما لازم است كه از زيت (زيت به معنى روغن زيتون يا هرگونه روغن مايع است) استفاده كنيد، زيرا صفرا را از بين مى برد... و اخلاق انسان را نيكو مى كند!»

5- در حديثى از امام صادق عليه السلام مى خوانيم: كه از كلام پيامبر صلى الله عليه و آله چنين نقل مى كند «من سره ان يقل غيظه فلياكل لحم الدراج; كسى كه دوست دارد خشم او كم شود گوشت دراج را بخورد!» (دراج پرنده‏اى است‏شبيه به كبك كه گوشت لذيدى دارد)

از اين تعبير بخوبى استفاده مى شود كه رابطه اى ميان تغذيه و خشم و بردبارى وجوددارد.

6- در روايت مشروحى از تفسير عياشى از امام صادق عليه السلام نقل شده درباره اين كه چرا خداوند خون را حرام كرده مى فرمايد: «و اما الدم فانه يورث الكلب و قسوة القلب و قلة الرافة و الرحمة لا يؤمن ان يقتل ولده و والديه ....; اين كه خداوند خوردن خون را حرام كرده به خاطر آن است كه سبب جنون و سنگدلى و كمبود رافت و مهربانى مى شود ... تا آنجا كه ممكن است فرزند و يا پدر و مادرش را به قتل برساند!»

در بخش ديگرى از اين روايت مى فرمايد: «و اما الخمر فانه حرمها لفعلها و فسادها وقال ان مدمن الخمر كعابد الوثن و يورث ارتعاشا و يذهب بنوره و يهدم مروته; و اما شراب، خداوند آن را به خاطر تاثير و فسادش حرام كرده است و فرمود شخص دائم الخمر مانند بت پرست است بدنش لرزان مى شود، و نور (معنويت) او را از بين مى برد، و شخصيت او را ويران مى سازد!»

7- در روايات متعددى كه در كافى درباره انگور آمده است رابطه ميان خوردن انگور و برطرف شدن غم و اندوه ديده مى شود; از جمله، در حديثى از امام صادق عليه السلام مى خوانيم: «شكى نبى من الانبياء الى الله عزوجل الغم فامره الله عزوجل باكل العنب; يكى از پيامبران الهى از غم و اندوه (و افسردگى) به پيشگاه خداوند متعال شكايت كرد; خداوند متعال به او دستور داد كه انگور بخورد!»

اين حديث تاكيد بيشترى است بر مساله ارتباط تغذيه با مسائل اخلاقى.

8- در احاديث متعددى نيز رابطه خوردن انار و از ميان رفتن وسوسه هاى شيطانى و به وجود آمدن نورانيت قلب ديده مى شود; از جمله، در حديث معتبرى از امام صادق عليه السلام آمده است كه مى فرمود: «من اكل رمانة على الريق انارت قلبه اربعين يوما; كسى كه يك انار را ناشتا بخورد، چهل روز قلبش را نورانى مى كند.»

9- در روايت متعددى در باب «خوردن » تعبيراتى ديده مى شود كه همه نشانه ارتباط تغذيه با روحيات و مسائل اخلاقى است; از جمله، در حديثى از رسول خدا صلى الله عليه و آله مى خوانيم كه به جعفر (ابن ابى طالب)عليهماالسلام فرمود: «يا جعفر كل السفرجل فانه يقوى القلب و يشجع الجبان; اى جعفر! «به » بخور قلب را تقويت مى كند و ترسو را شجاع مى سازد!»

10- در بعضى از احاديث رابطه ميان غذاى اضافى و سنگدلى و قساوت و عدم پذيرش موعظه ديده مى شود; از جمله، در كتاب «اعلام الدين » از پيغمبر اكرم نقل شده كه فرمود: «اياكم و فضول المطعم فانه يسم القلب بالقسوة و يبطى ء بالجوارح عن الطاعة و يصم الهمم عن سماع الموعظة; از غذاى اضافى بپرهيزيد كه قلب را پر قساوت مى كند و از اطاعت حق تنبل مى سازد و گوش را از شنيدن موعظه كر مى نمايد!»

فضول الطعام (غذاى اضافى) ممكن است اشاره به پرخورى باشد يا غذاهاى باقى مانده و فاسد شده، و در هر حال از رابطه تغذيه و مسائل اخلاقى خبر مى دهد.

همين معنى در بحارالانوار از بعضى از روات اهل سنت از پيغمبراكرم صلى الله عليه و آله نقل شده است.

از اين حديث بخوبى استفاده مى شود كه غذاى اضافى سه پيامد سوء دارد: قساوت مى آورد; انسان را در انجام عبادات و طاعات تنبل مى كند; و گوش شنوا را در برابر مواعظ از انسان مى گيرد!

اين مطلب كاملا محسوس است كه وقتى انسان غذاى زياد و سنگين مى خورد عبادات را به زحمت به جا مى آورد و نشاطى براى عبادت ندارد بعكس هنگامى كه غذاى ساده و كم مى خورد قبل از اذان صبح بيدار است نشاط دارد و حالت مطالعه و عبادت دارد.

همچنين به تجربه رسيده است هنگامى كه انسان روزه مى گيرد رقت قلب پيدا مى كند و آمادگى بيشتر براى شنيدن مواعظ در او حاصل مى شود; بعكس هنگامى كه شكم پر است فكر انسان درست كار نمى كند و خودش را از خدا دور مى بيند.

11- در احاديث اسلامى در ارتباط نوشيدن عسل با صفاى قلب، از اميرمؤمنان على عليه السلام مى خوانيم: «العسل شفاء من كل داء و لا داء فيه يقل البلغم و يجلى القلب; عسل شفاى تمام بيماريها است و در آن بيمارى نيت بلغم را كم مى كند و قلب را صفا مى بخشد.»

نتيجه:

از مجموع آنچه در بالا آورديم و روايات فراوان ديگر كه ذكر آنها به طول مى انجامد بخوبى استفاده مى شود كه رابطه نزديكى ميان تغذيه و روحيات و اخلاقيات وجود دارد، هرگز نمى گوئيم غذاها علت تامه براى اخلاق خوب يا بد است، بلكه همين اندازه مى دانيم كه طبق روايات بالا يكى از عوامل زمينه ساز پاكى و اخلاق، تغذيه است هم از نظر نوع غذاها و هم از نظر حلال و حرام بودن آنها.

دانشمندان امروز نيز معتقدند بسيارى از پديده هاى اخلاقى به خاطر هورمونهائى است كه غده هاى بدن تراوش مى كند و تراوش غده ها رابطه نزديكى با تغذيه انسان دارد; بر همين اساس، بعضى معتقدند كه گوشت هر حيوانى حاوى صفات آن حيوان است، واز طريق غده ها و تراوش آنها در اخلاق كسانى كه از آن تغذيه مى كنند اثر مى گذارد. گوشت درندگان انسان را درنده خو مى كند، و گشت خوك صفت بى بندوبارى جنسى را كه از ويژگيهاى اين حيوان است به خورنده آن منتقل مى سازد.

اين از نظر رابطه طبيعى و مادى است، از نظر رابطه معنوى نيز آثار خوردن غذاى حرام غير قابل انكار است، غذاى حرام قلب را تاريك و روح را ظلمانى مى كند و فضائل اخلاقى را ضعيف مى سازد.

اين سخن با ذكر يك داستان تاريخى كه مورخ معروف مسعودى در «مروج الذهب » آورده پايان مى دهيم:

او از «فضل بن ربيع » نقل مى كند كه «شريك ابن عبدالله » روزى وارد بر «مهدى » خليفه عباسى شد، مهدى به او گفت بايد حتما يكى از سه كار را انجام دهى، شريك سؤال كرد كدام سه كار؟ گفت يا قضاوت را از سوى من بپذيرى و يا تعليم فرزندم را برعهده بگيرى، و يا غذائى (با ما) بخورى! شريك فكرى كرد و گفت سومى از همه آسانتر است، مهدى او را نگهداشت و به آشپز گفت انواعى از خوراك مغز آميخته با شكر و عسل براى او فراهم ساز.

هنگامى كه «شريك » از آن غذاى بسيار لذيذ و (طبعا حرام) فارغ شد، آشپز رو به خليفه كرد و گفت اين پيرمرد بعد از خوردن اين غذا هرگز بوى رستگارى را نخواهد ديد! فضل ابن ربيع مى گويد مطلب همين گونه شد، و شريك ابن عبدالله بعد از اين ماجرا هم به تعليم فرزندان آنها پرداخت و هم منصب قضاوت را از سوى آنها پذيرفت.

منبع : كتاب اخلاق در قرآن كريم آيه الله مكارم شيرازي، جلد اول صفحه 149

نام کاربر ( ارسال کننده مطلب ) : سعيد کميلي

[ جمعه بیست و سوم شهریور 1386 ] [ 7:59 PM ] [ علی اکبر ملکی 09153715735 ] [ ]

نقش روزه در مبارزه با چاقي

 

برنامه معين و مشخص ساليانه اي كه اسلام تحت عنوان « روزه و روزه داري » براي پيروان خود جزء اهم وظايف و افضل فرايض قرار داده است، بر خلاف آنچه كه ظاهربينان از قضاوت هاي عاميانه خود، يك عبارت صوري و يك رژيم ساده و عادي نتيجه مي گيرند، برنامه اي است كاملاً منظم و اصولي كه از جهات مختلف براي تأمين سلامتي بشر مفيد و ضروري است.

روزه داري با آن اصول و روشي كه در اسلام مطرح شده و به موازات ساير تعاليم اسلامي به معرض اجرا گذارده مي شود، نه تنها از نظر تأمين سلامت جسمي حائز اهميت است، بلكه از نظر تأمين سلامت روحي نيز قابل توجه بوده و در حقيقت برنامه روزه داري عبارتست از اجراي يك برنامه بهداشتي كامل از نظر بهداشت رواني و جسمي و بدينوسيله است كه امنيت فردي و اجتماعي خصوصاً اگر به موازات ساير تعاليم عاليه اسلامي اجرا شود، به معني كاملي تأمين خواهد گرديد.

 

مبارزه با چاقي در اسلام

در اسلام دو روش خاص براي مبارزه با چاقي وجود دارد كه باصطلاح پزشكي يكي پيش گيري و ديگري درماني است:

1- در پيشگيري از ازياد چربي، روش اسلام يك مبارزه روزانه است كه نه تنها روزي يك بار بلكه روزي دو سه بار انجام مي شود؛ يعني در هر وعده غذا يك بار ميبايست مورد توجه پيروان اين مكتب قرار گيرد و آن عبارتست از اينكه " مستحب است انسان نيمه سير از سر سفره بلند شود" يعني همانطوري كه محافل پزشكي غرب امروزه پس از طي مراحل مختلف علمي و تجربي و پس از تحمل خسارت سنگين ناشي از مرگ و ميرها و بيماريهاي مختلفي مثل تصلب شرائين و ازدياد كلسترول خون و چاقي و غيره به اين نتيجه رسيده اند كه تنها راه مبارزه با چاقي عبارتست از كم خواري.

دستور ديگر اسلام از نظر پيشگيري عبارت است از " منع افراط در هر چيزي اعم از خواب و خوراك و غيره".

همچنين در رديف مكروهات و مستحبات آداب غذا خوردن در اسلام دستوراتي است كه از لحاظ مبارزه با چاقي و بيماريهاي وابسته اش حائزاهميت بوده و كاملاً بر اصول علمي و موازين فطرت و طبيعت منطبق است كه موارد چندي را ذيلاً اشاره مي نمائيم:

از مستحبات آداب غذا خورن در اسلام يكي عبارتست از: " خوردن غذا بعد ازغالب شدن گرسنگي" يعني مستحب است تا انسان گرسنه نشده است ، لب به غذا نگشايد.

اصولا ميل و هوس بيش از عقل و منطق در تغذيه اعمال نفوذ مي كند و لذا مراعات اصل اينكه عارضه گرسنگي، احتياج طبيعي بدن را به غذا را اعلام كند نه ميل و هوس به غذا، خود راه هر گونه افطار و تفريط را بسته و از ظهور هر نوع اختلالي جلوگيري مي نمايد، و به علاوه ميزان غذاي روزانه همواره متغير بوده و بر حسب نوع كار و فعاليت، درجه حرارت محيط زندگي، حدود سن، حالات سلامتي و بيماري، اختلالات دروني و غيره فرق مي كند كه احساس گرسنگي سهل ترين و طبيعي ترين وسيله تشخيص احتياجات بدن است. البته در دستور فوق غرض از گرسنگي و غلبه آن عبارتست از گرسنگي طبيعي و اشتهاي حقيقي نه اشتهاي كاذب حاصله از ميل و هوس.

2- روش دوم مبارزه اسلام با چاقي، يك مبارزه ساليانه تحت عنوان برنامه " روزه داري " است تا اگر انسان در عرض سال به علت طمع يا غفلت يا به هرعلتي از شكم پرستي و پرخوري خودداري نكند و ذخائر بدني خود را انباشته كند، هنوز فرصت آن را دارد كه سالي يك بار چربيهاي ذخيره را در طول مدت يكماه روزه داري تدريجاً ، بدون كمترين عوارض و عواقب وخيمي هضم كرده و بار بدن را سبكتر كند، قبل از اينكه سالها چربي به دور اعضاي بدن جمع شده و سال به سال كهنه و سفت و سخت شود.

نكته مهم و حساسي كه در اينجا نبايد فراموش كرد اينست كه علي رغم تصورات ظاهر بينان اساساً برنامه روزه داري در اسلام انتخاب رژيم براي لاغري نيست يعني روزه داري از نظر اسلام بمنظور طرح برنامه هائي براي لاغر شدن نيست، بلكه هدف اصلي و حقيقي اسلام از روزه داري طرح يك برنامه عالي تر است كه برخورداري از اثرات مثبت روزه براي لاغر شدن، يك فايده ضمني از اين فريضه است و براي اينكه بدانيم حذف چربي اضافي و مبارزه با چاقي، هنوز هدف اصلي روزه داري در اسلام نيست، كافي است يادآوري كنيم كه صحت عمل در روزه داري تابع شرايط چندي است كه پرهيز از خوردن يكي از آنها است، مثلا" نيت" قبل از اقدام به روزه گرفتن براي صحت روزه يك شرط اصلي است كه بدون آن ، حتي اگر روزه داري از تمام جهات ديگر هم صحيح و مقبول باشد ، روزه باطل است.

اگر فرض كنيم دستورات محافل بهداشتي جهان در مورد مبارزه با چاقي كاملاً اصولي بوده و در اين مورد مفيد و موثر هم باشند، ولي تعليم آنها به افكارعمومي و  اجراي آن تعاليم خالي از اشكال نيست زيرا تنها تعليم دستورات، براي اجراي آنها كافي نيست، يعني حتي اگر براي مبارزه با چاقي و عوارض ناشي از آن، روش صحيح و اصولي هم پيدا شود، اما بايد ديد اجرا كننده كيست؟ و چگونه افراد از عهده اميال و هوسهاي خود مي توانند برآيند؟ و آيا واقعاً آنطور كه مي دانند، عمل مي كنند؟ مگر تنها دانستن يك چيز براي اجراي آن كافي است؟

مگر خود اطباء اروپا و امريكا مضرات سيگار يا مشروبات الكي را نمي دانند؟ يا بيماراني كه با راهنمايي اطباء دلسوز بايد از انجام بعضي كارها پرهيز كنند، چنين مي كنند؟ پس علم به تنهائي براي اجتناب از ارتكاب كار كافي نيست و بيشتر افراد حتي با داشتن علم و اطلاع، در اثر غفلت وسهل انگاري هاي غيرقابل اجتناب، دائماً به خطا مرتكب مي شوند.

اسلام در روزه داري ،موضوع هضم چربي زايد را هدف اصلي قرار نداده است. همچنين حتي اگر اجرا كنندگان اين حكم آسماني افرادي بيسواد و عامي بوده و از ساختمان شيميايي چربي ها و از فرمول سوخت و ساز آنها بيخبر باشند، ولي دراجراي اين دستور، به اتكاء ايمان راسخ خود همواره موفق مي باشند.

ناگفته نماند كه هنوز مسلمانان به علت غفلت و سهل انگاري ، اجراي مستحبات و اجتناب از مكروهات مانند مسئله " نيمه سير برخاستن از سر سفره" را فراموش كرده و يا به طور غلط ، به خاطر دوري از لذتهاي مضر و نا مشروع، در خوردن غذاهاي حلال و مشروع افراط مي كنند، ولي با اين همه آمار مبتلايان به امراض ناشي از چاقي، در بين مسلمانان به مراتب كمتر از ملل غرب است.

منبع  : سایت تبیان

[ جمعه بیست و سوم شهریور 1386 ] [ 7:58 PM ] [ علی اکبر ملکی 09153715735 ] [ ]
[ جمعه بیست و سوم شهریور 1386 ] [ 7:52 PM ] [ علی اکبر ملکی 09153715735 ] [ ]

تغذيه در قرآن و حديث(2)


قرآن:

1- رويانديم در آن (زمين) دانه را * و انگور و علوفه را * و زيتون و خرما را * و باغ هاي پردرخت را * و ميوه و چراگاه را * تا از آن بهره مند شويد. (سوره عبس 32-29)

2 – خداوند «دام ها را براي شما آفريد» و از آنها مي خوريد. (سوره نحل-5)

3 - اوست آنکه دريا را مسخر شما ساخت تا از آن گوشتي تر و تازه بخوريد... (سوره نحل- 14)

4 - در دام ها براي شما عبرتي است که به شما از شير آنها مي نوشانيم. (سوره مؤمنون-21)

5 - بيرون مي آيد از شکم هاي آنها (زنبور عسل) ، نوشيدني که رنگ هاي گوناگون دارد و در آن شفايي است براي مردمان ... .(سوره نحل-69)

احاديث:

1- نان

پيامبر (ص): خدايا به نان ما برکت ده و ميان ما و آن جدايي مينداز که اگر نان نبود نه مي توانستيم روزه بگيريم، نه نماز بخوانيم و نه ديگر واجبات پرورگار خويش را بجا آوريم. (کافي 6/287)

امام صادق (ع): تن بر نان بنا شده است. (کافي 6/286)

امام صادق (ع): اصل معاش آدمي و زندگي او ، نان است و آب. (بحار 87/3)

2- گوشت

پيامبر (ص) به روايت امام صادق (ع): بر شما باد خوردن گوشت، چون گوشت، براي آدمي گوشت مي آورد. هر کسي چهل روز بر او بگذرد و در آن فاصله گوشت نخورده باشد، بدخُلق خواهد شد و هر کسي بدخلق شد، به او گوشت بخورانيد. (وسائل 17/26)

پيامبر(ص) به روايت امام صادق (ع): آقاي خوراک دنيا و آخرت گوشت است و آقاي نوشابه هاي دنيا و آخرت آب. (وسائل 17/27)

 پيامبر (ص): خدايا به نان ما برکت ده و ميان ما و آن جدايي مينداز که اگر نان نبود نه مي توانستيم روزه بگيريم، نه نماز بخوانيم و نه ديگر واجبات پرورگار خويش را بجا آوريم.

پيامبر(ص) به روايت امام صادق (ع): هر کسي چهل روز بر او بگذرد و گوشت نخورده باشد، بايد قرض الحسنه بگيرد و گوشت بخورد. (وسائل 17/26)

امام علي (ع) به روايت امام صادق (ع ): چون مسلماني سست و ضعيف شود، لازم است گوشت و شير بخورد که خداي بزرگ نيرو را در آنها آفريده است. (خصال 2/617)

امام باقر(ع ): آقاي خوراکي ها گوشت است. (بحار 66/60)

  پيامبر (ص) : هر کسي چهل روز گوشت نخورد، بداخلاق خواهد شد و هر کسي بداخلاق شد، به او گوشت بخورانيد.

امام صادق (ع): گوشت از گوشت به رويش مي آيد و هر کسي آن را چهل روز ترک کند ، خلق او بد مي شود. آن را بخوريد که بر توانايي چشم و گوش شما مي افزايد. (وسائل 17/26)

امام صادق (ع): گوشت بايد هر سه روز يک بار خورده شود که در ماه مي شود ده بار، نه بيش از اين. (کافي – 5/511)

امام حسن عسگري(ع) مي فرمايد: اگر مي خواهي قوت بگيري، گوشت بخور.

3 - شير:

امام علي (ع): شير گاو دارو و درمان است.

امام باقر(ع): رسول خدا (ص) خوراکي اي نمي خورد و نوشابه اي نمي نوشيد مگر اينکه مي گفت: «خدايا آن را بر ما مبارک فرما‌ و آن را براي ما به چيزي نيکوتر از آن تبديلش کن»، يعني خدايا آن را بر ما مبارک فرما و بيشتر از آن بهره ما قرار ده.

4- ميوه:

امام صادق(ع): مرد بايد از هر ميوه عمومي براي خانواده خود بخرد.

5- سبزي ها:

امام صادق: هر چيزي را زينتي است و زينت سفره سبزي خوردن است.

 امام صادق (ع): نخوردن شام، باعث پيري زودرس مي شود.امام صادق (ع): نخوردن شام، باعث پيري زودرس مي شود.

نگهداري تندرستي با خوراک

پيامبر (ص): خوراک شام را فرو نگذاريد، هر چند دانه اي خرماي خشک باشد که من از ترک شام براي امّتم از پيري زودرس هراس دارم، زيرا خوراک شام مايه نيرومندي پير و جوان است.

امام علي (ع): شام پيامبران در آغاز شب است. شام را ترک نکنيد که ترک آن سبب ويراني بدن مي شود.

امام باقر (ع): آغاز ويراني بدن، ترک شام خوردن است.

امام صادق (ع): ترک شام خوردن، مايه پيري زودرس است.

*مطالب مرتبط:

- تغذيه در قرآن و حديث(1)

- طب غذا از منظر امام صادق (ع)

- مذمّت پُرخوري در احاديث و روايات(1)

- مذمّت پُرخوري در احاديث و روايات(2)

- آداب غذاخوردن در اسلام

- تأثير تغذيه بر اخلاق

منبع: WWW.IRIB.IR

[ جمعه بیست و سوم شهریور 1386 ] [ 7:51 PM ] [ علی اکبر ملکی 09153715735 ] [ ]

تغذيه در قرآن و حديث(1)


قرآن :

1 - از روزي خدا بخوريد و بياشاميد و در زمين به فساد و فتنه انگيزي نپردازيد. (بقره - 60)

2 - از آنچه خدا روزي شما قرار داده است، حلال و پاکيزه بخوريد. (مائده - 88)

احاديث:

1 - نياز طبيعي هر فرد :

امام باقر (ع): خداي بزرگ آدمي را ميان تهي (داراي شکم) آفريد و ناگزيز خوراک و آب مي خواهد.(کافي – 287/6)

درباره اين سخن حضرت موسي (ع) که در قرآن کريم نقل شده است: « پروردگارا من به هر خيري که برايم بفرستي نيازمندم» ، امام صادق (ع) فرمود : خوراک خواست که به آن نيازمند بود. (بحار – 313/66)

2 - انواع خوراکي ها :

امام صادق (ع) : آنچه از زمين بيرون مي آيد و خوردن آن بر انسان روا و حلال است سه گونه خوراکي است:

گونه ي اول دانه هاي گياهي از گندم، جو، برنج، نخود و کنجد و ديگر دانه هاي روغني و ساير دانه ها را شامل مي شود. هر دانه اي که بتواند خوراک انسان شود و به او نيرو بخشد، خوردنش حلال است و هر چه در آن زياني براي بدن انسان وجود داشته باشد خوردن آن حرام است، جز در حال ضرورت.

 امام صادق (ع): آنچه نوشيدن آن حلال است که زياد آن عقل را دگرگون نسازد و آنچه زياد آن چنين باشد، نوشيدن اندک آن نيز حرام است.

گونه دوم ميوه هايي است که از زمين به دست مي آيد و براي انسان خاصيت غذايي دارد و با خوردن آن نيرومند مي شود که خوردن همه آنها حلال است. آنچه به بدن آدمي زيان برساند ، خوردنش حرام است.

گونه سوم انواع تره بارها، سبزي ها و رستني هاي ديگر است که خوردن آنها خاصيتي براي آدمي دارد و خوراکي است براي او، که مصرف آنها حلال است و خوردن گونه هايي که براي آدمي زيان بخش است، همچون گياهان سمي و خرزهره حرام است.

اما آنچه از گوشت جانواران خدا خوردن آنها را حلال دانسته است، گوشت گاو، گوسفند، شتر، پرندگان و گوشت جانوران وحشي که دندان تيز و چنگال درنده ندارند.

آنچه از تخم پرندگان خوردنشان حلال است، ‌تخم هايي است که شکل دو سر آن با يکديگر تفاوت داشته (بيضي شکل) باشد.

 امام صادق (ع): مؤمن ، با شکم گرسنه از خانه خويش بيرون نرود، که اين کار بر عزت و کرامت او مي افزايد.

از شکار دريايي، خوردن گوشت ماهي هايي حلال است که سطح بدن آنها را فلس هايي پوشانده باشد.

آنچه نوشيدن آنها حلال است، آن است که زياد آن عقل را دگرگون نسازد و آنچه زياد آن چنين باشد، نوشيدن اندک آن نيز حرام است.

3 - عزت اجتماعي و خوراک :

امام صادق (ع): بر مؤمن لازم است که پيش از خوردن طعام (يعني با شکم گرسنه) از خانه خويش بيرون نرود، که اين بر عزت و کرامت او مي افزايد.(بحار- 341/66)

4 - افزايش نيازمندي به هنگام سالخوردگي :

امام سجاد (ع): خدايا بر محمد و آل محمد(ص) درود فرصت و گسترده ترين روزي خويش را بر من در ايام سالخوردگي مقرر فرما و بيشترين نيروي خودت را در ايام درماندگي بهره ي من ساز. (صحيفه سجاديه-135)

*مطالب مرتبط:

- طب غذا از منظر امام صادق (ع)

- مذمّت پُرخوري در احاديث و روايات(1)

- مذمّت پُرخوري در احاديث و روايات(2)

- آداب غذاخوردن در اسلام

[ جمعه بیست و سوم شهریور 1386 ] [ 7:49 PM ] [ علی اکبر ملکی 09153715735 ] [ ]

يک هفته برنامه ي غذايي براي سحري و افطار


دوستان گرامي برنامه غذايي که در زير مشاهده مي کنيد، نمونه اي از يک هفته برنامه غذايي معمولي در طي ايام ماه مبارک رمضان مي باشد. هدف از اين برنامه غذايي ، ارائه يک رژيم لاغري نبوده است و به همين دليل مقدار مشخصي براي مواد غذايي بيان نکرده ام ، بلکه فقط مي خواستم با نوع مواد غذايي که در طي يک روز بايد مصرف کنيد، آشنا شويد.

اگر شما افطار و شام را يک جا مي خوريد، مي توانيد مواد غذايي موجود در هر يک را با هم مصرف کنيد. همچنين مي توانيد با توجه به امکانات و ذائقه خود ، برنامه غذايي هر روز را با ديگري جابجا کنيد ، مثلاً برنامه روز شنبه و سه شنبه را جابجا کنيد و به همين صورت.

اگر با طرز تهيه هر يک از غذاهاي موجود در برنامه زير آشنا نيستيد ، مي توانيد با کليک کردن بر روي غذا ( مثلاً خورش کرفس ) آن را ياد بگيريد.

شنبه :

افطار : يک استکان آب جوش يا چاي + 3 عدد خرما + چند برش نان سنگک + 30 گرم ( به اندازه يک قوطي کبريت ) پنير + 2 عدد مغز گردوي کامل

شام : خورش کرفس يا باميه با پلو + يک پيش دستي سالاد کاهو يا يک کاسه سالاد شيرازي + يک کاسه ماست

سحري : يک ليوان شير + چند برش نان سنگک + چند قاشق مرباخوري عسل يا شيره انگور يا شيره خرما + چاي + چند عدد خرما+ چند لقمه نان و پنير و گردو

يکشنبه :

افطار : آش (هر نوع آشي که دوست داريد) + چند عدد خرما با چاي يا آبجوش + چند لقمه نان و حلوا

شام : ماهي با پلو + سالاد (هر سالادي که مي خواهيد) ؛ در صورت دلخواه مي توانيد ترشي و نيز ليمو ترش هم با غذا بخوريد.

سحري : چاي شيرين + نان و پنير و گردو + يک ليوان شير

دوشنبه :

افطار: حليم + آب جوش يا چاي با چند عدد خرما + چند برش نان

شام : ته چين مرغ + سالاد + ماست

سحري : نان و کره و مربا + يک ليوان شير + چند عدد خرما با چاي

سه شنبه :

افطار: شله زرد + نان و پنير و سبزي + چاي يا آب جوش با خرما

شام : عدس پلو + سالاد ؛ با عدس پلو مي توانيد کشمش يا خرماي کمي تفت داده شده يا کمي گوشت چرخ کرده (بصورت ماده ي ماکاروني) بخوريد.

سحري : چاي شيرين + يک ليوان شير + نان و پنير + چند لقمه نان و حلوا ( با شير آن را بخوريد)

چهارشنبه :

افطار: چاي يا آبجوش با چند خرما + نان و پنير و گردو + سوپ ( هر سوپي که دوست داريد)

شام : خورش قيمه با پلو + سالاد + ماست

سحري : يک ليوان شير + نان و کره و مربا يا عسل + چاي + چند لقمه نان و پنير و گردو

پنجشنبه :

افطار: چاي يا آبجوش با چند عدد خرما + 1 ليوان شير + نان و پنير با خيار و گوجه فرنگي حلقه شده

شام : لوبيا پلو ( در صورت دلخواه مي توانيد در لوبيا پلو، گوشت چرخ کرده هم بريزيد)+ سبزي خوردن يا سالاد + ماست

سحري : نان و پنير و خيار و گوجه + چاي شيرين + نان و خامه و مربا

جمعه :

افطار: چاي يا آبجوش با چند عدد خرما + يک ليوان شير + نان + شيره انگور يا عسل + پنير و گردو

شام : کتلت گوشت همراه با سبزي خوردن يا سالاد + ماست

سحري : چاي + چند عدد خرما + نان با خامه و مربا يا عسل يا شيره انگور + چند لقمه نان و پنير

توصيه هاي تغذيه اي :

در هر روز از اين برنامه غذايي ، پنج گروه اصلي هرم غذايي يعني گروه نان و غلات، گروه سبزي ها، گروه ميوه ها، گروه شير و لبنيات و گروه گوشت وجود دارد. شما بايد روزانه از هر پنج گروه غذايي مصرف کنيد تا بتوانيد مواد مغذي مورد نياز بدن خود را که شامل کربوهيدرات، چربي، پروتئين، ويتامين و املاح است، تأمين نماييد. در اين صورت بدني سالم و تندرست خواهيد داشت و انرژي کافي براي انجام فعاليت هاي روزانه ي خود را بدست خواهيد آورد. البته هر فردي با توجه به وضعيت جسمي خود ( لاغر يا چاق، پير يا جوان، داشتن يک بيماري خاص ) مي تواند يک ماده ي غذايي را کمتر يا بيشتر مصرف کند يا يک ماده ي غذايي را جانشين ديگري کند ؛ مثلاً فردي که داراي کلسترول خون بالا است ، مي تواند به جاي گوشت قرمز از گوشت مرغ استفاده کند يا فردي که چاق است و مي خواهد لاغر شود مي تواند به جاي خامه از پنير استفاده کند.

در هر صورت اين برنامه به عنوان پايه اي براي يک فرد سالم و متناسب مي باشد. حال با توجه به اين صحبت ها، نکات تغذيه اي لازم را براي شما بيان مي کنم :

1- مهم ترين مسئله اين است که هر روز بعد از افطار ( يک تا چند ساعت بعد ) بايد 3-2 عدد ميوه متوسط مصرف کنيد که با توجه به ميوه هاي اين فصل مي توانيد اين ميوه ها را بخوريد : سيب ، گلابي ، انگور ، هلو ، شليل ، هندوانه ، خربزه ، انجير و موز و ... . در مورد انگور يک خوشه معمولي معادل يک ميوه است و در مورد هندوانه و خربزه يک قاچ 300 تا 400 گرمي معادل يک عدد ميوه متوسط است.

همچنين اگر آبميوه دوست داريد مي توانيد به جاي يک عدد ميوه، نصف تا يک ليوان آبميوه مصرف کنيد. البته به شرطي که آبميوه طبيعي باشد و بصورت سانديس و آبميوه هاي پاکتي نباشد. ولي اگر تهيه آب ميوه طبيعي برايتان سخت بود، مي توانيد از يک ليوان آب ميوه پاکتي يا سانديس استفاده کنيد.

همچنين اگر اشتها داشتيد مي توانيد در وعده ي سحر هم يک عدد ميوه يا يک ليوان آبميوه مصرف کنيد. مثلاً به جاي يک ليوان شير معمولي، يک ليوان شير موز بخوريد.

2- گروه نان و غلات شامل انواع نان، برنج، ماکاروني و سيب زميني است. توصيه مي کنم تا جايي که مي توانيد از ناه سبوس دار مثل نان سنگک استفاده کنيد ، زيرا بعلت داشتن سبوس منبع خوبي از ويتامين هاي گروه B و فيبر غذايي است. ويتامين هاي گروه B در سوخت و ساز بدن و حفظ سلامت اعصاب و پوست و مو نقش مهمي دارند. فيبرهاي غذايي هم در جلوگيري از يبوست و حفظ سلامتي روده ها مفيد هستند.

البته اگر تهيه نان سنگک برايتان مشکل است، مي توانيد از بربري، تافتون ، لواش يا باگت استفاده کنيد.

افرادي که مبتلا به ديابت هستند، بايد در مصرف مواد غذايي اين گروه احتياط کنند و طبق دستور پزشک عمل کنند ، چون اين مواد غذايي به خصوص نان سفيد و سيب زميني سريعاً قند خون را افزايش مي دهند.

همچنين افرادي که تري گليسيريد خونشان (يک نوع چربي خون) بالاست، بايد در مصرف مواد نشاسته اي (گروه نان و غلات) احتياط کنند، زيرا کربوهيدرات موجود در اين مواد غذايي در بدن تبديل به تري گليسيريد مي شود.

3- گروه سبزي ها شامل سالاد، سبزي خوردن، سبزي پخته در غذا مثل سوپ، خورش و کوکو و ... مي باشد. سبزي ها منبع خوبي از فيبر غذايي نامحلول، آنتي اکسيدان ها و ويتامين هاي A و C هستند؛ مثلاً هويج و اسفناج از منابع خوب ويتامين A هستند.

سبزي ها شامل : خيار، گوجه فرنگي، اسفناج، کرفس، باميه، هويج، کاهو، انواع کلم ، قارچ، فلفل سبز، فلفل دلمه اي، بادنجان، کدو سبز، پياز ، سير و ... است.

دوستان عزيز در بخش " اجتماعي/ تغذيه / آشپزي اينترنتي " سايت تبيان، طرز تهيه انواع غذاها و سالادهايي وجود دارد که در تهيه آنها از سبزي استفاده شده است . به عنوان نمونه تعدادي از غذاهاي و سالادهاي موجود در بخش آشپزي سايت را برايتان نام مي برم.

سالادها : سالاد گل کلم – سالاد آلاسکا – سالاد خرما – سالاد روس - سالاد سيب – سالاد اسفناج – سالاد تبوله – سالاد بروکلي – سالاد قارچ – سالاد تابستاني – سالاد بادنجان .

غذاها : ته چين قارچ و بادنجان – خورش قارچ – خورش آلو و اسفناج – بادنحان و کدوي توپُر – خورش باميه – خورش کرفس – خورش بادنجان – خورش کنگر – خورش هويج و به – خورش ريواس – کوکوي پيازچه – آش رشته – دلمه برگ مو – دلمه کلم – دلمه گوجه فرنگي – دلمه کرفس – دلمه فلفل سبز – دلمه بادنجان .

البته اينها نام تعدادي از سالادها و غذاهاي موجود در اين سايت است. براي مشاهده ي ليست کامل و آشنايي با طرز تهيه هر يک از آنها ، روي کلمات " غذاها " و " سالادها " کليک کنيد.

4- سعي کنيد روزانه يک ليوان شير و يک ليوان ماست را حتماً مصرف کنيد. شير و لبنيات منبع خوبي از کلسيم و ويتامين هاي A و D و B2 و B12 است.

افراد چاق و کساني که کلسترول خونشان بالاست ، بهتر است نوع کم چرب آنها را تهيه کنند. ولي براي کودکان و نوجوانان با وزن متناسب و براي افراد لاغر شير و ماست پرچرب ، کره و خامه هم مفيد است. به جاي نوشابه هم از دوغ استفاده کنيد.

کساني هم که مزه شيرخالي را دوست ندارند، مي توانند بصورت شيرعسل، شير خرما، شيرکاکائو و شير موز آن را مصرف کنند.

پنير با اينکه جزء لبنيات است، ولي در تنظيم برنامه غذايي در گروه گوشت قرار دارد ، يعني هر 30 گرم گوشت کم چرب ، معادل 30 گرم پنير است.

5- گروه گوشت هم شامل گوشت قرمز ، مرغ ، ماهي ، تخم مرغ ، حبوبات و آجيل است. اين گروه منبع خوبي از پروتئين ، ويتامين هاي گروه B و املاحي مانند آهن ، روي و فسفر است. افرادي که دچار نقرس هستند ، بايد گوشت و حبوبات را خيلي کم مصرف کنند. افرادي هم که دچار کلسترول خون بالا هستند بايد جگر ، دل و قلوه ، کله پاچه و گوشت پرچرب را مصرف نکنند و به جاي گوشت قرمز بيشتر از مرغ و ماهي استفاده کنند. ولي براي افراد کم خون مصرف انواع گوشت مفيد است. بيماران قلبي هم بهتر است تا حد ممکن گوشت قرمز را کمتر مصرف کنند.

غير از بيماراني که در بالا نام بردم، تمامي افراد سالم مي توانند در حد نياز خود از گوشت، تخم مرغ و حبوبات را مصرف کنند. به خصوص افراد ورزشکار براي ساخت عضله حتماً حتماً در کنار ورزش بايد از منابع غني پروتئيني مصرف کنند.

6- سبزي و ميوه براي سلامتي بدن بسيار مفيد هستند، پس تا جايي که مي توانيد از اين مواد غذايي بيشتر مصرف کنيد، البته افراد چاق بيشتر از 4-3 عدد ميوه در روز مصرف نکنند.

7- آجيل سرشار از مواد مغذي است، بنابراين مي توانيد بعد از افطار چند عدد بادام، فندق ، پسته و ... مصرف کنيد.

8- از مصرف انواع دسرها و شيريني هايي با شکر زياد در برنامه افطار و سحر خودداري کنيد. توصيه مي کنم بجاي مصرف زولبيا و باميه، از خرما استفاده کنيد، به خصوص در افراد چاق، زيرا زولبيا و باميه داراي قند و ورغن زيادي هستند و همانطور که مي دانيد يک فرد سالم بايد در حد نياز از چربي و قند استفاده کند نه بيش از نياز بدن.

9- سعي کنيد شام را دير مصرف نکنيد، حداکثر تا ساعت 9- 8 شام را بخوريد، زيرا اگر با فاصله ي کمي از غذا خوردن بخوابيد، هضم مواد غذايي دچار اشکال مي شود، به خصوص اينکه با خوابيدن، متابوليسم بدن کاهش مي يابد و غذاها بطور مؤثر نمي سوزند تا بدن از انرژي و مواد مغذي آنها استفاد کند.

10- در صورت دلخواه در سحري و افطار مي توانيد چاي بنوشيد ، فقط از مصرف چاي زياد در سحري خودداري کنيد ، زيرا کافئين موجود در چاي دفع ادرار را افزايش مي دهد و از اين طريق نمک هاي معدني که در طول روز بدن به آنها نياز دارد، دفع مي شوند .

11- مصرف گردو با پنير از اثرات شايد مضر پنير در کاهش حافظه بکاهد، به همين دليل من سعي کرده ام همراه با مصرف پنير، حتماً گردو راهم ذکر کنم.

12- شيره انگور سرشار از مواد مغذي است، به خصوص براي افرادي که دچار ضعف در طي روز مي شوند بسيار مفيد است. اثرات مفيد شيره انگور شامل : افزايش اشتها، تقويت کلي بدن، افزايش شير در خانم هاي شيرده و ... است.

به جاي عسل يا مربا مي توانيد شيره ي انگور را با شير يا خامه ميل کنيد. همچنين مي توانيد مقداري از اين شيره، را در آب خنک بريزيد و با افزودن کمي آب ليموي ترش به آن، يک شربت خوشمزه درست کنيد که براي افزايش اشتها خوب است و به جاي نوشابه هاي گازدار مي توانيد آن را مصرف کنيد. البته افراد ديابتي نبايد از اين شيره مصرف کنند.

13- بعضي از افراد عادت دارند در سحري هم غذاي پخته مصرف کنند . اين مسئله بستگي به ميل و عادت غذايي آنها دارد. ولي مصرف يک وعده غذايي پخته در طي روز کافي است، مگر اينکه فرد لاغر يا کودک يا نوجوان باشد. در اين صورت بايد هر دو را هم کامل مصرف کند.

فراموش نكنيد كه پرخوري در هنگام سحر نه تنها از احساس گرسنگي در ساعات انتهايي روز جلوگيري نمي كند، بلكه در ساعات ابتدايي بعد از سحر، فشار زيادي را به معده و دستگاه گوارشي فرد وارد مي كند كه سبب بروز علائمي نظير سوء هاضمه، درد و نفخ معده مي شود. بنابراين سحري را سبک بخوريد و از مصرف غذاهاي چرب و پرحجم براي سحري پرهيز کنيد.

14- من سعي کرده ام در اين برنامه غذايي يک بار خورش سبزي دار، يک بار گوشت قرمز، يک بار گوشت مرغ، يک بار ماهي، يک بار پلو با حبوبات و يک بار پلو با سبزيجات قرار دهم. شما مي توانيد در هفته هاي بعدي ، بسته به سليقه ي خود غذاهايي که معادل با اين غذاها هستند را تهيه کنيد. مثلاً بجاي خورش کرفس، از خورش قورمه سبزي ، به جاي لوبيا پلو از کلم پلو، به جاي کتلت گوشت از کباب با برنج، به جاي ته چين مرغ از جوجه کباب يا مرغ و پلو و به جاي قيمه از آبگوشت استفاده کنيد. ولي حتماً سعي کنيد يک بار در هفته ماهي بخوريد که مي تواند بصورت ماهي کبابي در فر ، قليه ماهي ، ماهي شکم پر ، کتلت ماهي يا ماهي سرخ شده در کمي روغن باشد. اگر گاهي اوقات امکان تهيه و پخت ماهي در هفته براي شما وجود نداشت، مي توانيد به جاي آن از تن ماهي استفاده کنيد ، البته افراد چاق نبايد روغن تن را مصرف کنند.

15- شما مي توانيد غير از غذاهاي بالا ، از انواع سوپ، آش، کوکو، املت، دلمه و ... استفاده کنيد. ولي سعي کنيد تا جايي که امکان دارد خودتان در منزل غذا تهيه کنيد و غذاي بيرون را نخوريد، زيرا در تهيه غذاهاي بيرون که بيشتر انواع پيتزا و ساندويچ مي باشد، از سوسيس و کالباس و سس زيادي استفاده شده است . اين مواد داراي چربي بالا و مواد نگهدارنده هستند که در صورت مصرف زياد براي سلامتي بدن مضر هستند، خصوصاً افراد چاق ، داراي چربي خون بالا و فشار خون بالا وکساني که ناراحتي معده دارند ، نبايد اصلاً اين مواد غذايي را مصرف کنند.

16- به مقدار كافي بين افطار تا وقت خواب آب بنوشيد تا از كم آبي بدن جلوگيري شود.

مطالب مرتبط :

- برنامه غذايي روزه داران

- توصيه هاي غذايي براي روزه داران

- چند نمونه برنامه غذايي براي افطار و سحر

- توصيه هاي سلامتي در ماه رمضان

سایت تبیان

[ جمعه بیست و سوم شهریور 1386 ] [ 7:49 PM ] [ علی اکبر ملکی 09153715735 ] [ ]

توصيه هاي سلامتي در ماه رمضان


برنامه غذايي ما در ماه مبارک رمضان نبايد نسبت به قبل خيلي تغيير کند و در صورت امکان بايد ساده باشد. همچنين بايد طوري تنظيم شود که بر روي وزن طبيعي تأثير زيادي نداشته باشد .

با توجه به ساعات طولاني گرسنگي در روز ، بايد غذاهايي را مصرف کنيم که به کندي و دير هضم مي شوند مثل غذاهاي حاوي فيبر زياد . غذاهاي ديرهضم معمولاً 8 ساعت در دستگاه گوارش مي مانند، در حاليکه غذاهاي زود هضم فقط 3 تا 4 ساعت در معده باقي مي مانند و فرد خيلي زود احساس گرسنگي خواهد کرد.

غذاهاي دير هضم عبارتند از : حبوبات و غلات مثل جو ، گندم ، جو دوسر ، لوبيا ، عدس ، آرد سبوس دار ،‌ برنج با پوست و غيره ( که کربوهيدرات هاي پيچيده ناميده مي شوند ) .

غذاهاي زود هضم عبارتند از : غذاهايي که حاوي قند ، آرد سفيد و غيره هستند ( که به اين گروه کربوهيدرات هاي تصفيه شده گفته مي شود ).

غذاهاي حاوي فيبر غذايي عبارتند از : غذاهاي حاوي سبوس ، گندم سبوس دار ، غلات و حبوبات ، انواع سبزي ها مانند لوبياي سبز ، نخود ، ‌ذرت ،‌ اسفناج ، برگ چغندر ، ميوه هاي با پوست ، ميوه خشک شده مثل برگه زردآلو ، انجير ،‌ آلو خشک ، بادام و غيره .

غذاهاي مصرفي بايد در حالت تعادل با يکديگر باشند و از همه گروه هاي غذايي مثل ميوه، سبزيجات ،‌گوشت و مرغ و ماهي ، نان و غلات و گروه شير و لبنيات بايد در برنامه غذايي ما وجود داشته باشد .

غذاهاي سرخ شده بايد به مقدار کم مصرف شوند، زيرا باعث عدم هضم ، سوزش سردل و اختلال در وزن مناسب مي شوند .

از چه غذاهايي پرهيز کنيم ؟

1 - غذاهاي سرخ کردني و چرب

2- غذاهاي حاوي قند زياد

3 - خوردن غذاي زياد بخصوص هنگام سحر

4 - خوردن چاي زياد هنگام سحر. چاي باعث افزايش ادرار شده و از اين طريق نمک هاي معدني که در طول روز بدن به آنها نياز دارد، دفع مي شوند .

5 - سيگار : اگر شما نمي توانيد کشيدن سيگار را يک دفعه قطع کنيد از هفته هاي قبل از ماه رمضان مصرف آن را به تدريج کاهش دهيد.

چه غذاهايي را مصرف کنيم ؟

1-مصرف کربوهيدرات هاي مرکب در سحر که مدت طولاني تري هضم مي شوند و باعث مي شوند که کمتر گرسنه شويد .

2- حليم يک منبع عالي پروتئين بوده و از غذاهائي است که دير هضم مي شود .

3 - خرما منبع عالي قند ، ‌فيبر ، کربوهيدرات ، پتاسيم و منيزيم مي باشد .

4 - مغز بادام غني از املاح خصوصا کلسيم و فيبر مي باشد .

5 - موز منبع غني پتاسيم ، منيزيم و کربوهيدرات مي باشد .

6- مصرف زياد آب يا آب ميوه در فاصله بين افطار و زمان خواب باعث تأمين آب مورد نياز بدن مي شود .

مشکلات سلامتي ، علل و درمان آن

يبوست

يبوست مي تواند باعث ايجاد بواسير ، شقاق هاي دردناک مقعد و سوء هاضمه به همراه نفخ شود .

علل : مصرف کربوهيدرات هاي تصفيه شده ، مصرف کم آب و فيبر غذايي.

درمان : مصرف کم کربوهيدرات هاي تصفيه شده ، افزايش مصرف آب ، استفاده از سبوس در پخت نان ها ، استفاده از آردهاي قهوه اي و سبوس دار

سوء هاضمه و نفخ

علل : پرخوري ، مصرف زياد غذاهاي چرب و سرخ شده ، غذاهاي تند و ادويه دار، غذاهايي که ايجاد نفخ مي کنند مثل تخم مرغ ،‌ کلم ، لوبيا، عدس و نوشابه هاي گازدار

درمان : پرخوري نکنيد ، آب ميوه يا آب بنوشيد . از غذاهاي سرخ کردني اجتناب کنيد .

ضعف ( افت فشار خون )

علائم : افزايش تعريق ، ضعف ، خستگي ، کم شدن انرژي ، سرگيجه بخصوص هنگام برخاستن ، ظاهر رنگ پريده و احساس افتادن که اين علائم بيشتر هنگام بعد از ظهر اتفاق مي افتند .

علل : مصرف کم مايعات و کاهش مصرف نمک

درمان : به مکان هاي گرم نرويد . مصرف نمک و مايعات را افزايش دهيد .

توجه : افت فشار خون بايد با گرفتن فشار خون در هنگام بروز علائم تأييد شود . افراد داراي فشار خون بالا ممکن است در طول ماه رمضان نياز به تنظيم مجدد داروهاي خود توسط پزشک داشته باشند .

سردرد

علل : عدم مصرف کافئين و تنباکو ،‌انجام کار زياد در طول روز ، کم خوابي ، گرسنگي که معمولاً در طول روز بيشتر شده و در انتهاي روز بدتر مي شود . سردرد وقتي با افت فشار خون همراه شود، مي تواند منجر به سردرد شديد و حالت تهوع قبل از افطار شود .

درمان : در طول يک تا دو هفته قبل از ماه رمضان به تدريج مصرف کافئين و تنباکو را قطع کنيد . چاي سبز و بدون کافئين ممکن است جايگزين خوبي باشد . همچنين برنامه خود را در طول ماه رمضان طوري ترتيب دهيد تا خواب کافي داشته باشيد .

کاهش قند خون

علائم : ضعف ، سرگيجه ، خستگي ،‌کاهش تمرکز ،‌ تعريق زياد ، لرزش بدن ، عدم توانائي براي انجام فعاليت هاي بدني ، سردرد و تپش قلب.

علل در افراد غير ديابتي : مصرف زياد قند مثل کربوهيدرات هاي تصفيه شده مخصوصاً در هنگام سحر باعث مي شود که بدن مقدار زيادي انسولين توليد کرده و باعث افت قند خون شود .

درمان : خوردن غذا هنگام سحر و کاهش مصرف نوشيدني ها و غذاهاي حاوي قند .

توجه : افراد ديابتي ممکن است به تنظيم مجدد داروهاي خود در ماه رمضان احتياج داشته باشند و بايد با پزشک خود مشورت کنند .

انقباضات عضلاني

علل : مصرف کم غذاهاي حاوي کلسيم ، پتاسيم و منيزيم

درمان : خوردن غذاهاي غني از املاح بالا مثل : سبزيجات ، ميوه جات ، شير و لبنيات ، گوشت و خرما

توجه : افراد داراي فشار خون بالا که تحت درمان هستند و افراد دچار سنگ کليه ، بايد با پزشک خود مشورت کنند .

زخم معده ،‌ سوزش سردل ، التهاب معده

افزايش سطح اسيد در معده خالي در ماه رمضان باعث تشديد زخم و التهاب معده مي شود که به صورت احساس سوزش در ناحيه معده و زير دنده ها ظاهر شده و مي تواند بطرف حلق گسترش يابد . غذاهاي تند ، قهوه و نوشابه هاي سياه اين حالت را بدتر مي کنند .

درمان هاي پزشکي براي کنترل سطح اسيد معده وجود دارند وافراد مبتلا، قبل از روزه گرفتن بايد با پزشک خود مشورت کنند .

سنگ کليه

سنگ کليه ممکن است در افرادي که به مقدار کم آب مي نوشند ايجاد شود . بنابراين مصرف زياد مايعات براي جلوگيري از تشکيل سنگ ضروري مي باشد .

درد مفاصل

علل : در طول ماه رمضان که نمازهاي بيشتري خوانده مي شود، فشار روي مفاصل زانو افزايش مي يابد . در افراد مسن و يا افراد دچار التهاب مفاصل اين مسئله باعث درد ، سفتي ، تورم و احساس ناراحتي مي شود.

درمان : وزن را کم کنيد تا زانوها مجبور نباشند وزن زيادي را تحمل کنند . قبل از ماه رمضان اندام تحتاني را ورزش دهيد تا براي فشار اضافي وارده، آماده باشند . آمادگي بدني باعث مي شود تا نماز راحت تر خوانده شود .

منبع : WWW.CRESCENTLIFE.COM

[ جمعه بیست و سوم شهریور 1386 ] [ 7:9 PM ] [ علی اکبر ملکی 09153715735 ] [ ]
.: Weblog Themes By WeblogSkin :.
درباره وبلاگ

لینک های مفید
امکانات وب